Perioada de depunere proiect:
24 februarie 2025 - 30 aprilie 2025
Instituție responsabilă:
Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est
Aria de implementare:
Regiunea Nord-Est
Buget alocat:
6.000.000 euro
Proiecte demonstrative ale IMM (proof-of-concept)
Apelul de proiecte finanțează proiecte demonstrative ale IMM-urilor (proof-of-concept) în vederea dezvoltării și adoptării tehnologiilor avansate. Se susțin activități de cercetare-dezvoltare-inovare, dotarea cu active corporale și necorporale necesare proiectului.
Beneficiarii eligibili
Beneficiarii eligibili sunt societățile comerciale care se încadrează în categoria IMM, cu sediul social în regiunea Nord-Est.
Cofinanțare
-
Valoarea minimă a finanțării nerambursabile este de 50.000 euro.
-
Valoarea maximă a finanțării nerambursabile este de 200.000 euro
*cu respectarea plafonului de minimis (300.000 euro), ținând cont de regula de cumul a ajutoarelor aplicabilă întreprinderii unice.
Procentul de cofinanțare din partea solicitanților este de minim 10% cu condiția încadrării în valoarea maximă a ajutoarelor de minimis.
Condiții de eligibilitate
-
Solicitantul de finanțare trebuie să fie societate comercială care se încadrează în categoria IMM (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii), înregistrată în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile, republicată, cu completările şi modificările ulterioare, cu sediul social în regiunea Nord-Est
-
În situația în care, la depunerea cererii de finanțare, solicitantul nu are sediul social în Regiunea Nord-Est, solicitantul se va angaja (prin Declarația unică) să înregistreze, până la momentul primei plăți a ajutorului, sediul social în Regiunea Nord-Est.
-
Solicitantul și reprezentantul său legal nu se încadrează în situațiile de excludere prezentate în Declarația unică (Anexa 2).
-
Solicitantul a desfășurat activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puțin unui an fiscal integral, nu a avut activitatea suspendată temporar oricând în anul curent depunerii cererii de finanțare și în anul fiscal anterior și a înregistrat profit din exploatare (>0 lei) în ultimul an fiscal încheiat pentru care există situații financiare aprobate.
-
Solicitantul deține drepturi de proprietate sau de utilizare asupra imobilului/imobilelor și asupra altor bunuri mobile și/sau imobile necesare, după caz, ce fac obiectul proiectului:
-
dreptul de proprietate privată,
-
dreptul de concesiune,
-
dreptul de superficie,
-
dreptul de uzufruct,
-
împrumutul de folosință (comodat),
-
dreptul de închiriere/locațiune.
-
-
Solicitantul asigură contribuția proprie la valoarea cheltuielilor eligibile de minimum 10% și acoperirea cheltuielilor neeligibile ale proiectului, resursele și mecanismele financiare necesare implementării optime a proiectului, precum și cele pentru buna funcționare a acestuia în perioada de durabilitate
-
Proiectul și activitățile sale vizează cel puțin unul din domeniile de specializare inteligentă ale Regiunii Nord-Est
-
Domeniul/iile de activitate eligibil/e (clasa/e CAEN) vizat/e de investiție trebuie să fie asociat/e cu un domeniu și subdomeniu de specializare inteligentă al Regiunii Nord-Est
-
Cheltuieli eligibile
Cheltuielile eligibile sunt împărțite pe activități după cum urmează:
-
Pentru activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare derulată de echipa de proiect în vederea desfășurării activităților TRL 4 și/sau TRL 5:
-
cheltuieli salariale
-
-
Pentru activitatea de dotare cu active corporale pentru CDI (inclusiv montajul acestora, dacă este cazul), de natura mijloacelor fixe, strict necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului:
-
Sunt eligibile cheltuielile pentru procurarea (inclusiv montajul acestora, dacă este cazul) de active corporale pentru cercetare-dezvoltare, de natura mijloacelor fixe: achiziția de echipamente tehnologice, mobilier, aparatura birotica, sisteme de protecție a valorilor umane și materiale, instalații de lucru, echipamente informatice, etc.
-
Se vor cuprinde mijloace fixe care se regăsesc în:
-
Subgrupa 2.1. „Echipamente tehnologice (mașini, utilaje și instalații de lucru)”,
-
Subgrupa 2.2. „Aparate și instalații de măsurare, control și reglare”,
-
Clasa 2.3.6. ”Utilaje și instalații de transportat și ridicat”, sau
-
Grupa 3 „Mobilier, aparatura birotica, sisteme de protecție a valorilor umane și materiale și alte active corporale”
-
-
-
Pentru activitatea dotarea cu active necorporale pentru CDI, strict necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului
-
Sunt eligibile cheltuielile pentru achiziția de active necorporale, cum ar fi: cunoștințe tehnice, brevete, drepturi de utilizare, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi şi active similare, strict necesare pentru atingerea obiectivelor proiectului.
-
-
Pentru activitatea de Servicii de CDI contractuală:
-
cheltuielile pentru obținerea, validarea și protejarea brevetelor şi altor active necorporale
-
cheltuieli cu servicii pentru derularea activităților proiectului
-
implementarea planului de lucru constând în derularea tuturor activităților/etapelor pe care le va parcurge întreprinderea în vederea implementării proiectului si realizării livrabilelor aferente;
-
dezvoltarea şi testarea modelului conceptual pentru produse /servicii/ procese;
-
transferul tehnologic si validarea tehnologică (ex. experimente, testări, simulări, încercări, modelari, analize)
-
consultanţa pentru activităţile aferente dezvoltării modelului conceptual si pentru implementarea de soluţii tehnologice
-
elaborarea studii tehnice (de fezabilitate) pregătitoare pentru activităţile de dezvoltare a modelului conceptual
-
elaborarea/ revizuirea documentaţiei tehnice aferente dezvoltării modelului conceptual;
-
exploatarea rezultatului cercetării
-
-
-
Cheltuieli indirecte eligiblie în procent de maximum 7%:
-
activități de informare și publicitate (obligatoriu)
-
consumabile, obiecte de inventar
-
deplasări, detașări
-
târguri, expoziții, conferințe, taxe participare
-
pregătirea aplicației - cererea de finanțare și Managementul proiectului.
-
etc.
-