top of page

Perioada de depunere proiect:

21 iunie 2024 - 31 decembrie 2026 

Instituție responsabilă:

​Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Aria de implementare:

Național​

Buget alocat:

447.000.000 euro

Schemă de ajutor de stat dedicată industriei prelucrătoare

Apelul vizează industria prelucrătoare, stimularea investițiilor în capacități noi de producție în zonele mai puțin dezvoltate și creșterea competitivității acestui sector industrial.

Beneficiarii eligibili

  • întreprinderi nou-înființate

  • IMM-uri

  • întreprinderi mari.

Cofinanțare

Beneficiarul trebuie să asigure o contribuție financiară între 25% și 65% din costurile eligibile, în funcție de locația de implementare. 

Condiții de eligibilitate

Principalele condiții de eligiblitate:

1. Beneficiarii sunt întreprinderi nou-înființate sau întreprinderi în activitate.

2. În cei 2 ani anteriori cererii, nu a efectuat o relocare către unitatea în care urmează să aibă loc investiția inițială pentru care se solicită ajutorul de stat și nu va face acest lucru pentru o perioadă de până la 2 ani după finalizarea investiției inițiale pentru care se solicită ajutorul.

3. Investiția trebuie menținută în regiunea beneficiară pentru o perioadă de cel puțin 5 ani pentru întreprinderi mari sau cel puțin 3 ani pentru IMM de la finalizarea proiectului.

4. Pot beneficia de ajutor de stat, întreprinderile care:

  • se angajează să realizeze o investiție inițială sau o investiție inițială în favoarea unei noi activități economice în sectoarele care se regăsesc în Anexa 1;

  • nu înregistrează debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat, atât pentru sediul social, cât și pentru toate punctele de lucru;

  • nu sunt considerate întreprinderi în dificultate;

  • nu se află în procedură de executare silită, insolvență, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operațională, lichidare sau suspendare temporară a activității;

  • nu fac obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost deja executate și ajutorul integral recuperat, inclusiv dobânda de recuperare;

  • minimum 10% din valoarea proiectului reprezintă investiții verzi.

5. Întreprinderile îndeplinesc la data înregistrării cererii de acord pentru finanțare, criteriile:

  • au rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare decât 0 în unul din ultimele 3 exerciții financiare încheiate;

  • au capitalurile proprii pozitive în ultimul exercițiu financiar încheiat;

  • au capital social subscris vărsat în condițiile legii în valoare de minimum 100.000 lei.

6. Întreprinderile nou-înființate pot beneficia de ajutor de stat dacă îndeplinesc la data înregistrării cererii de acord pentru finanțare, condițiile:

  • au capital social subscris vărsat în condițiile legii în valoare de minimum 100.000 lei;

  • nu aparțin unor acționari/ asociați care dețin sau au deținut în ultimii 2 ani anterior datei înregistrătii cererii de acord pentru finanțare, o altă întreprindere înregistrată conform dispozițiilor Legii nr. 31/1990, republicată, care desfășoară sau a desfășurat activitatea pentru care solicită finanțare.

7. În cazul în care costurile eligibile sunt calculate în funcție de costurile salariale estimate:

  • proiectul determină o creștere netă a nr de angajați, în comparație cu media din ultimele 12 luni, după deducerea din numărul de locuri de muncă create a oricăror locuri de muncă pierdute în perioada respectivă;

  • fiecare post este ocupat în termen de 3 ani de la finalizarea investiției;

  • fiecare loc de muncă creat prin investiție se menține pentru cel puțin 5 ani sau de cel puțin 3 ani pentru IMM-uri de la data la care locul de muncă a fost ocupat pentru prima dată.

8. Obligația de a menține locurile de muncă create se consideră îndeplinită dacă se păstrează atât locurile de muncă create, cât și media ultimelor 12 luni precedente lunii în care se înregistrează cererea pentru acordul de finanțare.

9. Perioada maximă de implementare a proiectului este de 3 ani, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2028.

10. Întreprinderea are obligaţia de a menţine în stare de funcţionare investiţia realizată, pentru o perioadă de cel puţin 5 ani de la data finalizării acesteia în cazul întreprinderilor mari și de cel puțin 3 ani de la data finalizării în cazul IMM-urilor.

Cheltuieli eligibile

Cheltuieli eligibile: 

  • active corporale și necorporale; 

  • cheltuielile legate de închirierea construcțiilor/ terenurilor/ instalațiilor sau utilajelor;

  • costuri salariale estimate pentru locurile de muncă create în urma unei investiții inițiale sau pentru o investiție inițială care creează o nouă activitate economică, aferente realizării investiției.

 Condiții de eligibilitate ale costurilor:

1. Activele achiziționate trebuie să fie noi, cu excepția celor pentru IMM-uri și pentru achiziționarea unei unități. 

2. Costurile legate de închirierea de active corporale:

  • contract de închiriere în cazul terenurilor și clădirilor pentru cel puțin 5 ani de la finalizarea investiției, iar pentru IMM-uri 3 ani;

  • contract de leasing financiar în cazul închirierii de instalații sau de utilaje, cu obligația achiziționarii de către beneficiar la finalizarea contractului.

3. Activele necorporale trebuie să fie amortizabile și să fie incluse în activele întreprinderii și trebuie să rămână asociate proiectului pe o perioadă de minimum 5 ani sau de 3 ani în cazul IMM-urilor.

4. În cazul ajutoarelor acordate întreprinderilor mari pentru o schimbare fundamentală a procesului de producție, costurile eligibile trebuie să depășească amortizarea efectuată în cursul ultimelor 3 exerciții financiare pentru activele legate de activitatea care trebuie modernizată. 

5. În cazul ajutoarelor acordate întreprinderilor mari sau IMM-uri pentru diversificarea unei unități existente, costurile eligibile trebuie să depășească cu cel puțin 200% valoarea contabilă a activelor reutilizate, astfel cum au fost înregistrate în exercițiul financiar ce precede începerea lucrărilor.

6. Valoarea achiziției terenului nu trebuie să depășească 10% din valoarea totală a investiției.

7. Valoarea maximă eligibilă a chiriei nu poate depăși 25 lei/mp/lună, fără TVA.

Aveți nevoie de mai multe detalii? 

Suntem aici să vă ajutăm. Contactați-ne telefonic, prin email sau social media.

bottom of page